2013. szeptember 29., vasárnap

A mesterlét veszélyei 4. Az EGO



Első dolog: egy mester sosem sértődik meg! Ha azt teszi, azzal bizonyítja, hogy még nem tart ott. Ugyanis elég veszélyes dolog magasabb erőszinten és tudás birtokában behódolni az Ego előtt. Az Egonak ugyanis minden esetben az a célja, hogy istenné váljon, azaz fontos és tökéletes ember legyen.

Úgy, ahogy a goauld és a tokra közöztt, az Ego esetében is van különbség. Le is védettem mágikus pecsétekkel az Ötletet, aminek a neve: Szövetséges Ego. Ő egy olyan fejlettebb Ego, mely megértette a Szívet és figyelembe veszi annak szempontjait. Azaz képes lemondani rövidtávú érdekeiről egy hosszabb távú cél érdekében és ezért áldozatokra is képes.

A Szövetséges Ego olyan, mint a Tokra
Mindig képes az áldozatokra

A kezdő mesterek sűrűn eshetnek abba a csapdába, hogy mesterségesen akarják befolyásolni a tanítványaik létszámát. Minél többen vannak ugyanis, annál nagyobbnak látszik a hatalma. A tapasztaltabb mesterek azonban jól tudják, a sok ember sok munkával is jár és ha nincs megfelelő figyelem, kellő intelligencia és empátia, akkor könnyen kicsúszhatnak a dolgok az irányítás alól.

Célszerű tehát egyrészről az életre bízni a dolgokat, másrészről jobban odafigyelni arra, amiket a tanítványainak mond. Hogy minden úgy történik, ahogy történnie kell (akkor is, ha ez kellemetlen), meg olyasmi, hogy 'szeretet'. Ami ha lenne, nem éreznék úgy magukat a csoport tagjai, mint a rabszolgák.

Az Ego hatalommániájának következő foka a vallás, majd a világvallás. Népeket irtottak ki a vallás nevében csak azért, mert az ő hitvilágukban nem volt helye a másik kizsákmányolásának. Akik ezt tették, úgy kezdték, mint bárki a mai világban, aki létrehoz egy ezoterikus csoportot.

Aki létrehoz egy ezoterikus csoportot, annak ezzel valamilyen célja van. Akit könnyű hízelgéssel elkapni, annak biztosan nem az a célja, amit mondott akkor, amikor elvállalta a Feladatot és megkapta a hozzá szükséges hatalmat. Aki mesternek hívatja magát, sőt elvárja ezt a tanítványaitól is, az mesterségesen alakítja a tekintélyt is. Tekintélyalapú rendszert márpedig csak az arra érdemtelenek akarnak kiépíteni, ugyanis a tekintély az embernek szól és kialakul magától.

Ha a pozíciónak szól, oda könnyű arra méltatlan embert ültetni.